:
Havi földrengés tájékoztató

Az alábbi kiadványok, az abban szereplő adatok és térképek szerzői jogvédelem alatt állnak, a jogtulajdonosok kizárólagos tulajdonát képezik. Az adatok és térképek tudományos, ismeretterjesztési és oktatási célra a hivatkozás pontos megjelölése mellett szabadon felhasználhatók. Minden más célú felhasználás és hasznosítás a jogtulajdonos előzetes, írásbeli engedélyéhez kötött.

Magyarország területén évente több száz kisebb (-1.0-2.0 magnitúdójú) földrengést regisztrál az érzékeny szeizmológiai hálózat. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.
A Havi földrengés tájékoztató a Magyarországon és közvetlen környezetében keletkezett szeizmikus események hipocentrum adatait tartalmazza. A Kárpát-medencében elérhető összes szeizmológiai állomás adatait összegyűjtve, a szeizmogramok körültekintő manuális feldolgozásával határozzuk meg az események hipocentrum adatait, a rengések és robbantások kipattanási helyét és magnitúdóját.
A Havi földrengés tájékoztató szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a közölt adatok szakszerűek, pontosak, frissek és teljesek legyenek, de kizárják felelősségüket bármely, ezen információk használatából vagy félreértésből adódó kár bekövetkezése esetén.
A Havi földrengés tájékoztató elektronikusan (pdf formátumban) jelenik meg és kerül terjesztésre. A kiadványt az előfizetők havonta emailben kapják meg. Nyilvánosan néhány, általában két-három hónap késéssel jelenik meg.
További földrengéssel kapcsolatos információ: www.foldrenges.hu
Kiadó: GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda Kft., Budapest  *  Felelős kiadó: Dr. Tóth László

Archívum: